Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

AKTUALIZÁCIA: Revízia systému manažérstva BOZP (ISO 45001) je schválená!

AKTUALIZÁCIA! Norma ISO 45001 (Systém manažérstva BOZP) je schválená.

 

Norma ISO 45001, ktorá nahrádza normu OHSAS 18001 bola schválená! Predpokladané vydanie je naplánované na 12.03.2018.  Starostlivo budeme sledovať všetky zmeny, ktoré sa udejú s nástupom novej normy a budeme Vás o tom informovať. Dovtedy si môžete prečítať článok, ktorý sme publikovali pred pár mesiacmi:

Po vydaní revidovaných noriem ISO 9001 a ISO 14001 čaká na svoje vydanie v novom „šate“ aj norma OHSAS. Ak už máte certifikáciu OHSAS 18001 absolvovanú, tak je pre Vás v záujme udržania platnosti certifikátu dôležité postupne prejsť na ISO 45001

 

Revízia normy OHSAS je pre podniky, ktoré majú zavedený, alebo plánujú zaviesť integrovaný systém manažérstva signifikantnou, a to najmä z pohľadu jej ľahšej implementácie a integrácie do už existujúcich systémov manažérstva. Zmeny, ktoré so sebou revízia normy prináša zjednodušia a zároveň zefektívnia fungovanie systému manažérstva BOZP (SM BOZP). Nová unifikovaná štruktúra v súlade s normami ISO 9001 a ISO 14001 je jednou z viacerých dôležitých vylepšení, ktoré revízia normy prinesie.

 

Viac ako 6300 ľudí zomrie denne v dôsledku vzniku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, čo predstavuje obrovskú záťaž pre organizácie a spoločnosť ako celok. Toto číslo je alarmujúce a je dôkazom toho, že v oblasti riadenia BOZP je potrebné vykonať opatrenia, ktoré v konečnom dôsledku povedú k poklesu celkovej úrazovosti a chorobnosti. Jedným z významných krokov, ktoré zamestnávateľ môže urobiť za účelom efektívnejšieho zaistenia BOZP na pracovisku, je implementácia normy ISO 45001. Zavedením normy ISO 45001 sa prioritne očakáva celkové zlepšenie bezpečnosti práce, zníženie pracovných úrazov a chorôb z povolania.

 

Účelom revízie normy OHSAS a vytvorenia nového štandardu ISO 45001 je pomôcť zamestnávateľom minimalizovať riziká a vytvoriť vhodné prostredie pre neustále zlepšovanie v rámci BOZP. Je preto dôležité, aby sa zamestnávatelia prioritne zaoberali prevenciou a pristupovali k BOZP proaktívne. Tento prístup je základným predpokladom správneho fungovania SM BOZP.

 

Dá sa povedať, že norma OHSAS bola počas obdobia revízie podrobená hĺbkovému preskúmaniu, ktoré viedlo k viacerým kľúčovým zmenám a vylepšeniam nielen čo sa štruktúry týka, ale aj obsahu. Norma ISO 45001 sa oveľa detailnejšie zaoberá internými záležitosťami organizácie ako aj informáciami týkajúcimi sa rozsahu a hraníc SM BOZP. Dôraz kladie na externé, teda zainteresované strany, ktoré sú zahrnuté do všetkých oblastí riadenia SM BOZP. Príkladom interných záležitostí, ktoré sú v norme uvedené, sú okrem iného aj informačné systémy, vzťahy s pracovníkmi, či úpravy pracovného času. Primárne sa zdôrazňuje zodpovednosť vrcholového manažmentu za SM BOZP. Nemenej významnou oblasťou v rámci SM BOZP je myslenie založené na rizikách, ktoré má podstatný význam v prevencii. Táto oblasť je tiež spoločná aj pre normy ISO 9001 a ISO 14001.

 

Zo strany zamestnávateľa je potrebné si uvedomiť, že zavedenie SM BOZP podľa ISO 45001 povedie  k bezpečnejšej práci v rámci organizácie. Bezpečná práca znamená zdravší a spokojnejší zamestnanec. No a zdravý zamestnanec prezentuje zdravú firmu. Ak teda chceme, aby naša firma profitovala a zamestnanci podávali zodpovedajúci výkon bez ujmy na zdraví, je zavedenie SM BOZP tým správnym krokom k dosiahnutiu tohto cieľa.

 

A dobrá rada na záver. Skôr než začnete so samotnou implementáciu normy ISO 45001 je potrebné sa uistiť, či máte dostatočne spôsobilý a preškolený personál v oblasti SM BOZP. Prvým krokom by preto malo byť práve školenie Vašich zamestnancov z tejto oblasti, ktoré je základným kameňom budovania povedomia o SM BOZP a pochopenia jeho dôležitosti pre každú spoločnosť.

 

Školenie - Interný audítor systému manažérstva BOZP podľa normy ISO 45001 a ISO 19011 (bývalá OHSAS 18001) - 20.11. a 23.11.2018