Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Harmonizácia manuálov FMEA publikovaných VDA a AIAG

Spoločnou iniciatívou predstaviteľov  AIAG a VDA, inštitúcií, ktorých každá má svoju vlastnú príručku pre analýzu možných chýb FMEA, boli usporiadané stretnutia medzi zástupcami týchto dvoch inštitúcií s cieľom zjednotiť tieto metodiky. Stretnutia sa konali od mája 2015. Dôvodom pre zjednotenie prístupov bola skutočnosť, že výrobcovia v dodávateľskom reťazci výrobcov automobilov, ktorí dodávajú súčiastky pre výrobcov automobilov v Severnej Amerike a v Európe, najmä v Nemecku, museli pracovať podľa rôznych metodík. 


To viedlo v mnohých prípadoch k rôznym prioritám vo výrobe, čo malo aj ekonomické dôsledky. Samozrejme pritom sa musela vytvárať dvojitá dokumentácia a pracovníci museli ovládať  obidve metodiky. 


Hlavnou oblasťou zjednotenia prístupov sú metodiky, podľa ktorých sa označuje závažnosť chyby, pravdepodobnosť výskytu a pravdepodobnosť  odhalenia pri FMEA návrhu  ako aj pri príprave výrobného procesu. Ďalšou dôležitou oblasťou zjednotenia je spôsob celkového vyhodnotenia rizika a určenia priorít pri zavádzaní opatrení na jeho zníženie.


V druhom polroku 2017 sa uskutočnilo preškolenie hlavných skupín užívateľov z firiem v dodávateľských reťazcoch v severnej Amerike a tiež v Nemecku. Títo užívatelia potom aplikovali novú zjednotenú metodiku vo vlastných analýzach FMEA a ich pripomienky boli zhromažďované, analyzované a v súčasnej dobe sú zapracovávané.


Vydanie nového manuálu sa očakáva v máji 2018.