Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Čo prinesie nová séria noriem ISO 56002 zameraná na inovačný manažment

Vytvorte novú budúcnosť Vašej spoločnosti pomocou noriem na riadenie inovácií. Ide o vytváranie hodnôt a pomoc organizáciám neustále sa prispôsobovať a rozvíjať. Inovácia nie je iba o nápadoch a ideách ale hlavne o ich realizácii. 


Inovácia je čoraz dôležitejším prispievateľom k úspechu organizácie, čím sa zvyšuje jej schopnosť prispôsobiť sa v meniacom sa svete. Nové a inovatívne nápady vedú k lepším spôsobom práce, ako aj k novým riešeniam. Inovácie vytvárajú príjmy a zlepšujú udržateľnosť. Inovácia je úzko spätá s odolnosťou organizácie v tom, že pomáha pochopiť a reagovať na náročné súvislosti, chopiť sa príležitostí a využiť kreativitu svojich vlastných ľudí.

Veľké myšlienky a nové vynálezy sú často výsledkom dlhej série malých myšlienok a zmien, ktoré sú zachytené a nasmerované najúčinnejším spôsobom. Jedným zo spôsobov, ako dokázať neustále inovovať môže byť zavedenie systému riadenia inovácií.


Systém riadenia inovácií poskytuje systémový prístup na integráciu inovácií do všetkých vrstiev organizácií s cieľom využiť a vytvoriť príležitosti pre vývoj nových riešení, systémov, produktov a služieb. Prvá medzinárodná norma pre riadenie inovácií bola práve zverejnená.

Ide o normu ISO 56002 Inovačný manažment - Inovačný systém riadenia. Pokrýva všetky aspekty riadenia inovácií, od toho, ako vytvárať prvé myšlienky, až po presadenie a predaj niečoho nového na trhu. Zohľadňuje kontext, v ktorom organizácia pracuje, kultúru, stratégiu, procesy a vplyv. Prechádza mnohými typmi činností vrátane produktov a služieb, obchodných modelov, organizačných inovácií a ďalších. Požiadavky normy sú aplikovateľné na všetky typy organizácií bez ohľadu na ich veľkosť alebo typ.
Predsedníčka technickej komisie ISO Alice de Casanove, ktorá vypracovala normu, hovorí, že ISO 56002 pomôže organizáciám zvýšiť obchodné príležitosti a ich výkon v mnohých smeroch:


„Každá organizácia, ktorá chce zvládnuť svoju budúcnosť, musí začleniť niektoré aspekty riadenia inovácií. To znamená, že sa musia vyvíjať a prispôsobiť, aby držali krok s trhovými a spoločenskými trendami. Výzvou je zistiť, čo im poskytne konkurenčnú výhodu a vytvoriť hodnotu pre budúcnosť. Z toho vyplynie aké strategické opatrenia podniknúť. Poskytnutím usmernení o tom, ako čo najlepšie zachytiť nápady, účinne ich otestovať a riadiť riziká a príležitosti, môže pomôcť norma ISO 56002 organizáciám vytvárať nové hodnotové návrhy a maximalizovať ich potenciál štruktúrovaným spôsobom.“


ISO 56002 môže tiež pomôcť vštepiť kultúru inovácie v organizácii, čím sa využije tvorivosť a motivácia každého člena organizácie a nakoniec sa zlepší spolupráca, komunikácia a výkon spoločnosti.


ISO 56002 dopĺňa dva ďalšie dokumenty v sérii, ktoré boli nedávno publikované:

 

Budúce prírastky do série zahŕňajú:

 

Veríme, že inovačný systém riadenia podľa normy ISO 56002 sa čoskoro začne uplatňovať v slovenských spoločnostiach, na čo sa už aktuálne intenzívne pripravujeme. Vďaka plneniu požiadaviek ISO 56002 dokážu spoločnosti systematicky uplatňovať riadenie inovácií a zmien v rámci spoločnosti. Uvedený systém jednoznačne odporúčame implementovať spoločnostiam, ktoré majú ambíciu rásť a inovovať svoje produkty a služby.

 

Zdroj:

iso.org