Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Revízia normy ISO 19011:2018

 

ISO 19011:2011 Návod na auditovanie systému manažérstva

teraz

ISO 19011:2018 Smernica pre auditovanie systémov manažérstva

 

Organizácie sa čoraz viac obracajú na systémy manažérstva s cieľom dosiahnuť vyššiu efektivitu a šetriť čas a peniaze. Mnoho spoločností má niekoľko rôznych systémov manažérstva, z ktorých každý sa zameriava na rôzne oblasti, ako napríklad IT, informačnú bezpečnosť, manažment kvality a životného prostredia. 

Aby bolo možné čo najlepšie využívať systém manažérstva a zabezpečiť neustále zlepšovanie, musia sa uskutočňovať pravidelné audity. Nie je to ľahká úloha, ak má väčšina organizácií, niekoľko systémov manažérstva, ktoré však v nedávnom období prešli aktualizáciou napr. ISO 9001 a ISO 14001. Auditovanie týchto systémov musí zohľadňovať harmonizačný proces vydaných štandardov. 

Medzinárodná norma pre systémy manažérstva auditu ISO 19011 bola 3.7.2018 aktualizovaná a publikovaná Medzinárodnou organizáciou pre normalizáciu (ISO).  Je to už tretie vydanie, ktoré ruší a nahrádza druhé vydanie (ISO 19011: 2011), ktoré bolo technicky revidované.

ISO 19011 sa vzťahuje na všetky organizácie, ktoré potrebujú vykonávať interné alebo externé audity systémov manažérstva. Je určená pre širokú základňu potenciálnych používateľov, vrátane audítorov, organizácií, ktoré implementujú systémy manažérstva a organizácie, ktoré potrebujú vykonávať audity systémov manažérstva zo zmluvných alebo z  regulačných dôvodov. 

Uplatňovanie ISO 19011 na iné typy auditov ako systémov manažérstva je možné za predpokladu, že sa osobitná pozornosť venuje špecifickej potrebnej kvalifikácii.

 

Hlavné rozdiely v porovnaní s druhým vydaním sú nasledovné:

 

Zmyslom revízie noriem je aby boli i naďalej poskytované účinné pokyny na riešenie zmien na trhu, vyvíjajúcich sa technológií a mnohých nových noriem systému manažérstva, ktoré boli nedávno uverejnené alebo revidované.