Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Pre koho je určený systém manažérstva udržateľnosti podujatí podľa ISO 20121

 

V článku sa oboznámite s normou ISO 20121, zistíte na čo je zameraná a kto by mohol využiť normu vo svojej organizácií. Oboznámite sa s výhodami normy a taktiež základné rady ako začať s implementáciou. 

 

Na čo je zameraná norma ISO 20121?

Medzinárodná norma ISO 20121 špecifikuje požiadavky na systém manažérstva udržateľnosti podujatí pre akýkoľvek typ podujatí alebo aktivít súvisiacich s podujatím a poskytuje usmernenie o súlade s týmito požiadavkami.

Táto medzinárodná norma bola navrhnutá s cieľom pomôcť organizáciám a jednotlivcom zlepšiť, skvalitniť a štandardizovať podmienky udržateľnosti ponúkaných služieb súvisiacich s podujatiami, ktoré organizujú pre zákazníkov, resp. účastníkov podujatí a sú niekedy svojou povahou charakterizované pozitívnymi aj negatívnymi sociálnymi, ekonomickými a environmentálnymi vplyvmi. 

 

Pre koho je určené ISO 20121?

ISO 20121 sa vzťahuje sa na všetky typy a veľkosti organizácií, ktoré sa podieľajú na navrhovaní, realizovaní podujatí a prispôsobuje sa rôznym geografickým, kultúrnym a spoločenským podmienkam a rieši  odvetvia podujatí vo všetkých troch rozmeroch udržateľnosti a vo všetkých štádiách dodávateľského reťazca, ktorými sú:

 

Aké sú výhody normy ISO 20121?

Pre organizácie so súčasnými systémami manažérstva je vhodné integrovať požiadavky tejto medzinárodnej normy do svojich existujúcich systémov. 

Integrovanie  ISO 20121 pomôže každej organizácii:

Obchodná výhoda  
Organizovanie podujatí procesne riadeným prístupom hospodárskych, environmentálnych a sociálnych vplyvov za súčasného monitorovania, merania a analyzovania, poskytuje príležitostí na efektívne využívanie  zdrojov v rámci riadenia dodávateľského reťazca a zníženie nákladovosti podujatí.

Reputačná výhoda 
Použitie uznávaného medzinárodného rámca udržateľnosti manažérstva udalostí umožní organizáciám 
preukazovať svoje kroky organizovania podujatí  dôveryhodným a transparentným spôsobom.

 

Ako normu ISO 20121 implementovať?

Implementácia normy ISO 20121 je uľahčená, pretože je založená na známych a uznávaných normách ISO 9001 (systém manažérstva kvality) a ISO 14001 (systém environmentálneho manažérstva) vrátane prístupu PDCA cyklu.
Organizácie, ktoré úspešne implementujú požiadavky normy, sa budú môcť uchádzať o nezávislé uznanie ich dosiahnutého výsledku prostredníctvom procesu nazvaného "Certifikácia".

 

Bližšie informácie o systéme udržateľnosti podujatí ISO 20121.