Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
sk
cs
en
de

11 najväčších mýtov o odpadoch

KATEGÓRIA
|
AUTOR

V dnešnej dobe veľkého množstva informácií je ťažké rozlíšiť, čo je mýtus a čo je naozaj pravda. Nie je tomu inak ani pri odpadoch. Je dôležité vedieť rozoznať, čo sa separovať môže, a čo už nie. Ako recyklovať zrkadlá, kartóny od vajec, kelímky od jogurtu alebo také orechové lístie? Spísali sme Vám 11 najväčších mýtov o odpadoch.

 

  1. NAČO SEPAROVAŤ? VEĎ AJ TAK TO VŠETKO NAKONIEC SKONČÍ NA JEDNEJ KOPE.

Nie je to pravda. V niektorých obciach možno vidieť hromadný odvoz separovaného odpadu. Ten je následne roztriedený na ďalšie spracovanie.

 

  1. UZÁVERY A ETIKETY Z PET FLIAŠ JE POTREBNÉ ODSTRÁNIŤ.

Pri drvení a praní materiálu PET sú tieto prímesi odstránené. Takže ich pokojne môžete vhadzovať stlačené do kontejnerov na plasty aj s uzáverom.

 

  1. KELÍMKY OD JOGURTU A INÉ PLASTOVÉ OBALY JE POTREBNÉ UMYŤ.

Drobné pozostatky jogurtu nevadia, plasty sa pred spracovaním perú. Stačí jogurt alebo iný produkt dôsledne vyškrabať a prípadne opláchnuť malým množstvom vody aby nezašpinil aj čistý odpad v nádobe. Pozor je potrebné dať pri obaloch od mastných látok. Tie pred vyseparovaním umyte teplou vodu a čistiacim prostriedkom.

 

  1. Z LISTOVÝCH OBÁLOK JE POTREBNÉ OKIENKO PRED SEPAROVANÍM ODSTRÁNIŤ.

Nie je to potrebné. Plastové okienko bude odstránené pri spracovaní zariadením pri recyklácii.

 

  1. KARTÓN OD VAJEC SA SEPARUJE AKO PAPIER.

Tento materiál už nie je možné znova recyklovať preto ho vyhoďte do komunálneho odpadu alebo do kompostu.

 

  1. „TENTO PAPIER JE RECYKLOVANÝ, A TENTO NIE JE.“

Veľkú časť (až polovicu) pri tvorbe nového papiera tvorí použitý papier. Každý papier je preto z časti recyklovaný.

 

  1. PLASTOVÉ OBALY OD KOZMETIKY A ČISTIACICH PROSTRIEDKOV JE POTREBNÉ DÔKLADNE UMYŤ.

Nie je to pravda.

 

  1. AJ ZRKADLO PATRÍ DO ZELENÉHO KOŠA NA SKLO.

Nie je to pravda. Zrkadlo obsahuje pokovované časti, ktoré pri spracovávaní spôsobujú komplikácie. Pece si neporadia ani s keramikou a porcelánom.

 

  1. POLYSTYRÉN NEPATRÍ DO PLASTOV.

Čiastočne pravda. Polystyrénové termoobaly na jedlo z reštaurácii patria do žltého koša na separovaný odpad. Polystyrén na izoláciu budov je potrebné odniesť na zberný dvor ako stavebný odpad.

 

  1. ORECHOVÉ LÍSTIE SA NEROZKLADÁ A NIE JE VHODNÉ NA KOMPOSTOVANIE.

Je pravda, že kvôli zložkám nachádzajúcich sa v listoch orecha sa tieto listy rozkladajú dlhšie, ale ak ich predtým posekáte (napríklad kosačkou pri zbieraní a následne zmiešané s iným kompostom (napríklad trávou), a po častiach budete vkladať do kompostoviska, po niekoľkých týždňoch spozorujete ich rozklad. Dôležité je tiež aby bol takýto kompost dostatočne prevzdušnený.

 

  1. „SEMENÁ A KORENE BURINY V KOMPOSTE PREŽIJÚ A POTOM ICH S KOMPOSTOM ROZSEJEME PO CELEJ ZÁHRADE.“

Nie je to pravda. Mladá burina, ktorá nedosiahla štádium kvitnutia neprežije štandardné podmienky, ktoré sú vo fungujúcom kompostovisku. Húževnaté a vegetatívne sa rozmnožujúce rastliny to dokážu. Odporúčame ich preto nasekať a nechať skvasiť v dažďovej vode a až následne skompostovať.

Kvalita životného prostredia, v ktorom žijeme je len a len v našich rukách.  Separovanie nie je zložitá vec a nezaberie veľa času.  Správnym separovaním zabezpečíte využiteľnosť odpadov a zníženie nákladov na ich zneškodnenie.
 

Zdroj: www.odpad.sk

Podobné články

Menej známe ISO normy - načo slúžia?

Menej známe ISO normy - načo slúžia?

KATEGÓRIA

V dnešnom konkurenčnom prostredí sa firmy snažia neustále zlepšovať svoje služby a produkty. Jedným z nástrojov, ktorý im v tom pomáha, sú ISO normy. V tomto článku sa zameriame na štyri konkrétne normy – ISO 17100, ISO 28000, ISO 18788 a ISO 41001 – a vysvetlíme, prečo sú dôležité pre rôzne oblasti podnikania.

Zobraziť viac
BOZP KULTÚRA

BOZP KULTÚRA

KATEGÓRIA

Čo sa ukrýva pod pojmom kultúra bezpečnosti v spoločnostiach? Dozviete sa v našom článku.

Zobraziť viac
Ergonómia – prispôsobme pracovisko človeku, nie človeka pracovisku

Ergonómia – prispôsobme pracovisko človeku, nie človeka pracovisku

KATEGÓRIA

Každá činnosť spôsobuje zaťaženie organizmu človeka. Pracovná záťaž závisí od charakteru pracovnej činnosti, pracovného prostredia, od organizačných ale aj technických podmienok, v ktorých sa vykonáva. Okrem toho závisí aj od pracovníka samotného, teda od jeho osobnej predispozície, zdravotného stavu a ďalších individuálnych faktorov.

Zobraziť viac
Kto je dobrý Manažér?

Kto je dobrý Manažér?

KATEGÓRIA

Jedna zo základných otázok, ktorú pokladám svojim poslucháčom, na školení manažmentu, pre spoločnosť CeMS.

Zobraziť viac

Newsletter