Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Ako bude prebiehať zálohovanie jednorazových obalov na nápoje?

KATEGÓRIA



Ako sa prejaví nový zákon o zálohovaní v praxi? Kto bude musieť a kto nebude musieť vykonávať odber fliaš a aké výhody to prinesie pre spoločnosť? 

 

Zákon č. 302/2019 Z. z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov(ďalej len zákon) nadobudol účinnosť 1. decembra 2019. 

Zákonom sa Slovenská republika snaží zaviesť zálohový systém jednorazových obalov na nápoje a prispieť k zníženiu voľne odhodených odpadov z obalov v prírode, tak aby sa mohlo skvalitniť životné prostredie občanov Slovenskej republiky a zároveň plniť ciele stanovené na európskej úrovni.

Zákon sa vzťahuje na zálohovanie jednorazových obalov, na nápoje, ktoré sa uvádzajú na trh v Slovenskej republike a na odpady z týchto obalov  - plastové fľaše a plechovky od nápojov.

 

Zálohuje sa jednorazový obal na nápoje z:

  • plastu, ktorým je fľaša s objemom 0,1 l až 3 l vrátane. Minimálna výška zálohy bude 0,12 eura/obal
  • kovu, ktorým je plechovka s objemom 0,1 l až 3 l vrátane. Minimálna výška zálohy bude 0,10 eura/obal 

 

Odber fliaš a plechoviek v rámci zálohového systému sa bude vykonávať – manuálne a strojovo. 

 

Odovzdávať budeme len obaly, ktoré:

  • obsahujú označenie s uvedením pokrytia obalu zálohovým systémom, 
  • obsahujú viditeľný štítok a čitateľný čiarový kód umožňujúci identifikáciu jeho výrobcu,
  • sú prázdne.

 

Pokiaľ budú porušené uvedené pravidlá, subjekty, ktoré budú poskytovať zálohu a odoberať uvedené obaly majú právo zo zákona odmietnuť prevzatie obalov. 
O čom v praxi bude výrobca a distribútor, ktorý vykonáva predaj nápojov v zálohovaných jednorazových obaloch informovať na predajnej ploche svojej prevádzky konečnému používateľovi.

Zákon ďalej ukladá povinnosti subjektom v rámci zálohového systému jednorazových obalov ako je výrobca obalov, distribútor obalov a správca. 
Taktiež sa zaoberá postavením orgánov štátnej správy pre oblasť zálohovania jednorazových obalov na nápoje a odpadov z týchto obalov, ktorými sú ministerstvo životného prostredia, Slovenská inšpekcia životného prostredia a Slovenská obchodná inšpekcia.

 

Kto sa musí zapojiť do zálohovania:

  • Výrobca obalov je povinný sa zapojiť do odberu zálohovaných obalov, ak predáva nápoje konečnému spotrebiteľovi na predajnej ploche väčšej ako 300 m2. 
  • Výrobca, ktorý je zároveň distribútor a uvádza na trh zálohované obaly na ploche menšej ako 300 m2, sa môže rozhodnúť, či okrem predaja zálohovaných obalov a uvádzania výšky záloh bude odoberať zálohované obaly. 
  • Výrobca, ktorý je zároveň distribútor, napr. obchodný reťazec, ktorý uvádza na trh a do distribúcie výrobky pod vlastnou obchodnou značkou.
  • Distribútori bez ohľadu na veľkosť predajnej plochy, ktorí predávajú nápoje v plastových obaloch alebo plechovkách budú musieť tieto obaly zálohovať. 

 

Kto bude musieť odoberať zálohované obaly:

  • Odoberať zálohované obaly však budú povinní len distribútori s predajnou plochou väčšou ako 300 m2. 
  • Distribútor, ktorý distribuuje zálohované obaly na ploche menšej ako 300 m2, môže sa dobrovoľne rozhodnúť či bude aj odberať zálohové obaly. 

 

Kto nebude musieť odoberať zálohované obaly:

  • Povinnosť zapojiť sa do odberu zálohovaných jednorazových obalov nebudú musieť prevádzky, ktoré spĺňajú podmienku predajnej plochy 300m2, alebo predaj nápojov je len ako  doplnkový tovar. Napríklad predajne predávajúce drogériový tovar alebo predajne so stavebným materiálom.
  • Distribútor, ktorý bude vykonávať odber odpadov z jednorazových obalov, nebude musieť mať udelený súhlas na prevádzkovanie zariadenia na zber odpadov. 

 

Správca bude založený združením právnických osôb, ktoré uvádzajú jednorazové obaly na trh, resp. konzorciom zloženým z viacerých združení. Schvaľovať ho bude ministerstvo ŽP.
Systém bude financovať správca z vlastných zdrojov, v súlade s princípom rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ale vylúčenou nie je podpora zo strany štátu, o ktorú môže správca požiadať v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 587/2004 Z. z. 
o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

 

Aké sú prechodné obdobia na spustenie procesu zálohovania: 

Záverom zákona sa ustanovujú prechodné ustanovenia, cieľom ktorých je upraviť prechod na novú právnu úpravu. Obaly, ktoré nebudú označené ako zálohované v zmysle zákona môžu byť uvedené na trh do 31.12.2021 a distribuované len do 30.06.2022, aby postupne došlo k úplnej výmene obalov na trhu. 
Zároveň je týmto zabezpečené aj financovanie triedených zložiek komunálneho odpadu – obalov z plastov nepokryté zálohovým systémom, keďže výrobcovia do konca roka už organizácii zodpovednosti výrobcov pre obaly zaplatili poplatky na nakladanie s odpadom z týchto obalov.

 

Výhoda pre výrobcov obalov:

V článku III sa novelizuje zákon o odpadoch. Výrobca obalov, ktorý uvedie na trh zálohované jednorazové obaly na nápoje nebude platiť poplatky organizácii zodpovednosti výrobcov pre obaly za množstvo takýchto obalov, keďže tieto odpady z obalov nebudú súčasťou zberu triedených zložiek komunálneho odpadu. Avšak pre ostatné typy obalov, ktoré nebudú patriť do pôsobnosti tohto zákona, bude výrobca obalov plniť povinnosti v rámci rozšírenej zodpovednosti výrobcov prostredníctvom zmluvnej organizácie zodpovednosti výrobcov pre obaly. 

 

Zdroje:
Zákon č. 302/2019 Z. z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
čl. III § 103 ods. 1 až 20 v bode 5, bodov 6, 7, 8 a 9, ktoré nadobudli účinnosť 1. januára 2020, (Informačný systém odpadového hospodárstva),
čl. III bodu 2 a § 103 ods. 22 a 23 v bode 5, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. januára 2021, (Zápis a výmaz výrobcu vyhradeného výrobku do Registra výrobcov vyhradeného výrobku),
čl. III § 103 odseku 21 v bode 5, ktorý nadobúda účinnosť 1. júla 2021, (Žiadosť o vydanie rozhodnutia, predĺženie platnosti rozhodnutia alebo žiadosť o zmenu rozhodnutia podľa tohto zákona sa podáva elektronicky prostredníctvom informačného systému),
čl. I § 3, (Zálohovanie jednorazového obalu na nápoje),  § 4 ods. 1 písm. a) až c), f) až h) (Povinnosti výrobcu obalov), § 5 ods. 1 písm. a) až c), f) až j) (Povinnosti distribútora obalov), § 6 ods. 10 (Správca), § 7 ods. 1 písm. c), d), g), i), n), q) až s) (Správca je povinný) a čl. III bodov 1, 3 a 4, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. januára 2022.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Školenie - Praktické uplatňovanie environmentálnej legislatívy vo výrobných podnikoch


 

Podobné články

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

KATEGÓRIA

Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla, je medzinárodný sviatok venovaný našej planéte. Je to deň, kedy si pripomíname krásu a krehkosť Zeme a našu zodpovednosť za jej ochranu.

Zobraziť viac
Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac

Newsletter