Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Ako nakladať s odpadovým stavebným polystyrénom

KATEGÓRIA

Od 30. 9. 2016 sa Nariadením Komisie (EU) č. 2016/460 menia pravidlá pre nakladanie s odpadovým polystyrénom. Jedná sa o obmedzenie používania látky HBCDD – hexabrómcyklododekánu (retardér – spomalovač horenia). Eliminuje sa  tým vrátenie tejto látky do výrobkového cyklu, napríklad recykláciou polystyrénu. Ide o polystyrén, ktorý sa používa ako izolant v stavebníctve.

 

Európska komisia (EK) sa od roku 2008 snaží o kroky, ktoré smerujú k zamedzeniu výskytu a rozšíreniu látky HBCDD do životného prostredia (táto látka sa  používa v polystyréne ako spomaľovač horenia, teda k ochrane pred požiarmi na stavbách a z bezpečnostných dôvodov, pretože má samo zhášajúci charakter). Tiež sa pridáva do podlahových textílii.

 

V máji roku 2013 sa uskutočnilo zasadanie komisie členských štátov Štokholmskej zmluvy (obdoba REACH platiaca celosvetovo), kde bol HBCDD zaradený do prílohy I. k celosvetovému zoznamu dosiaľ zakázaných 22 POP – perzistentných organických látok. Zároveň bolo schválené „prechodné“ obdobie pre používanie HBCDD v expandovanom a extrudovanom polystyréne iba pre stavebné postupy.

 

EK rozhodla, že o ratifikácii týchto zmlúv rozhodne za všetkých svojich členov až po skončení autorizácie HBCDD v rámci REACH. Tá bola ukončená s oneskorením 13. januára 2016 s tým, že pre 10 výrobcov bolo s ohľadom na nedostatok náhradného materiálu na trhu povolené používanie uvedenej látky pre stavebné postupy do 21. 8. 2017.

 

Jedná sa o európsky zákaz. Pre európskych výrobcov platí už od 21. 8. 2015 zákaz používať HBCDD  vo výrobkoch a zároveň platí, že výrobky obsahujúce HBCDD musia byť označené.

 

Sú to kroky smerujúce k bezpečnému odstráneniu výrobkov, z ktorých sa stanú odpady, a ktoré túto látku historicky obsahujú.

 

EK zároveň umožňuje používať látku HBCDD na výnimku až do 20.4.2019. To je termín, kedy koncentračný limit 1000 mg/kg sušiny bude preskúmaný Komisiou.

 

Čo s ním ?

Odpadový stavebný polystyrén s obsahom vyšším ako je limitná hodnota môže byť iba energeticky využitý (cementárne alebo zariadenia pre energetické využitie odpadov), spálený (spaľovne odpadov) alebo upravený tak, aby sa koncentrácia HBCDD v odpadovom polystyréne znížila pod koncentráciu 1000 mg/kg a následne uložený na skládku pre nebezpečný odpad.

Odpady z polystyrénu bez retardéra je možné recyklovať doterajším spôsobom.

 

Kam s ním?

Žlté kontajnery určené v rámci obecného systému nie sú určené pre odpadový stavebný polystyrén. Pokiaľ odpadový stavebný polystyrén vzniká podnikajúcemu subjektu v rámci jeho podnikateľskej činnosti, tak ho musí odovzdať oprávnenej osobe. Nie je možné ho ukladať do žltých zberných nádob na plastový odpad (nejedná sa o odpad podobný komunálnemu, pre ktorý je potrebné mať uzavretú zmluvu s obcou). Podnikajúci subjekt by sa tým dopustil správneho deliktu.

Rovnako by sa jednalo o priestupok fyzickej osoby, a to buď podľa zákona č. 79/2015 Z.z. alebo o porušenie VZN obce. Obecné systémy nie sú nastavené pre situácie, kedy by sa do žltých zberných nádob vhadzoval stavebný polystyrén zo stavieb realizovaných svojpomocne. Uvedený odpad patrí do zberného dvoru príslušnej obce.

Podobné články

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

KATEGÓRIA

Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla, je medzinárodný sviatok venovaný našej planéte. Je to deň, kedy si pripomíname krásu a krehkosť Zeme a našu zodpovednosť za jej ochranu.

Zobraziť viac
Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac

Newsletter