Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

   

     V aktuálnej dobe poznačenej najskôr COVID krízou, krízou polovodičov a vojnovým konfliktom na Ukrajine, keď sa odolnosť dodávateľského reťazca testuje viac ako kedykoľvek predtým, sa rozhodli členovia AIAG a Odette – spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec: 

•    zvýšenie viditeľnosti rizík a hrozieb v rámci sietí dodávateľov na nižšej úrovni 
•    zvyšovanie povedomia o spoločenskej zodpovednosti organizácie
•    zvyšovanie pripravenosti na krízový manažment 
•    zrýchľovanie digitálnej transformácie 
•    zlepšovanie plánovania kapacít 
•    posilňovanie opatrení v oblasti kybernetickej bezpečnosti


Čo vlastne znamená MMOG/LE ?

  • z angličtiny Materials Management Operations Guideline / Logistics Evaluation čiže Guideline pre Manažment Materiálového toku / Hodnotenie Logistiky
  • vyvinutý v roku 2004 Automotive Industry Action Group (AIAG) a Odette International na základe dohodnutých obchodných procesov medzi OEM a ich dodávateľmi
  • Global MMOG/LE je teda sebahodnotenie úrovne plnenia požiadaviek vedené manažmentom dodávateľského reťazca, nie klasický audit
  • globálny nástroj, ktorý objasňuje jednotlivé časti dodávateľského reťazca a umožňuje organizácii dokončiť hodnotenie ich výkonnosti a schopností v porovnaní s osvedčenými „best practice“ postupmi v odvetví

 

Ktorí OEM´s požadujú od dodávateľov zavedenie MMOG/LE?

     Zoznam OEM, ktorí požadujú implementáciu MMOG/LE a vykonávania samohodnotenia sa každý rok rozširuje. Aktuálne ho požadujú viaceré automobilky napr. FORD, STELLANTIS, VOLVO, JAGUAR LANDROVER, GENERAL MOTORS, NISSAN, RENAULT, VAUXHALL, DACIA.

 

Súvislosť medzi Global MMOG/LE, IATF 16949 a CSR OEM

     IATF 16949 uvádza Global MMOG/LE v prílohe B, v časti „Production control“ / Riadenie výroby. OEM´s výrobcovia v rámci svojich CSR ku IATF napr. FORD, STELLANTIS definujú aj požiadavku na výkon sebahodnotení v zmysle MMOG/LE. 


Ako si vybrať správnu verziu hodnotenia MMOG/LE požiadaviek v organizácii ?

     Verzia hodnotenia BASIC (základná) bola vypracovaná so zameraním na malé podniky, ktoré sú Tier 2 -n dodávateľom pre OEM´s, pričom definuje 96 kritérií.

     Verzia hodnotenia FULL (úplná) je zameraná na Tier 1 dodávateľov voči OEM, obsahuje 176 kritérií.

 

Aké zmeny prináša aktuálna verzia MMOG/LE V6?
     V poslednej verzii MMOG/LE V6 došlo ku zníženiu počtu kritérií z pôvodných 187 na 176, napriek tomu že bolo zavedených 11 nových kritérií. Táto verzia je strategická keďže kladie dôraz na strategické plánovanie, proces výberu dodávateľov v rámci Supply Chain managementu, sociálne a environmentálne požiadavky súvisiace s E.S.G.. Vzhľadom ku kríze, ktorú automotive segment prekonal došlo aj ku zdôrazneniu potreby neustáleho rozvoja dodávateľov a odolnosť dodávateľského reťazca.
Viacej informácií ku požiadavkám MMOG/LE sa dozviete na našom odbornom verejnom kurze „Školenie ku výkladu požiadaviek MMOG/LE V6 príručky“ https://www.cems.sk/skolenie/534-skolenie-ku-vykladu-poziadaviek-mmog-le-v6-prirucky 

V prípade, že budete potrebovať vykonať interný self-assessment v zmysle MMOG/LE, budeme radi, ak sa na nás obrátite.

Váš team CeMS  
 

Odporúčané školenia:

Názov školenia Trvanie školenia Miesto konania Cena Najbližší termín
2 dni (8:00 - 14:00)
Online 359,00 €
430,80 € s DPH
14.11.2024 - 15.11.2024

Podobné články

Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

KATEGÓRIA

V dnešnej digitálnej dobe je informačná bezpečnosť kriticky dôležitá pre každú organizáciu. Hrozby sa neustále vyvíjajú a útočníci hľadajú nové spôsoby, ako zneužiť zraniteľnosti. V tomto blogovom príspevku sa pozrieme na tri kľúčové oblasti informačnej bezpečnosti: Phishing, Active Directory a bezpečnosť vývoja aplikácií a softvéru.

Zobraziť viac
Agilné princípy a Scrum: Zrýchlenie dodávok a efektívne reakcie na zmeny

Agilné princípy a Scrum: Zrýchlenie dodávok a efektívne reakcie na zmeny

KATEGÓRIA

Zmeny v technológiách, zmeny na trhu...ako promptne reagovať? Najefektívnejšie riešenie je prijatie agilných princípov a framworku Scrum. Ak ste o nich ešte nepočuli, dozviete sa viac.

Zobraziť viac
ESG  - je najvyšší čas začať

ESG - je najvyšší čas začať

KATEGÓRIA

Správa o trvalej udržateľnosti, nefinančný audit, ESG ... počuli ste už o nich? Sú to témy, ktoré sa postupne stávajú súčasťou úvah a diskusií vo veľkých firmách, ale aj u ich menších partnerov a dodávateľov.

Zobraziť viac

Newsletter