Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

   

     V aktuálnej dobe poznačenej najskôr COVID krízou, krízou polovodičov a vojnovým konfliktom na Ukrajine, keď sa odolnosť dodávateľského reťazca testuje viac ako kedykoľvek predtým, sa rozhodli členovia AIAG a Odette – spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec: 

•    zvýšenie viditeľnosti rizík a hrozieb v rámci sietí dodávateľov na nižšej úrovni 
•    zvyšovanie povedomia o spoločenskej zodpovednosti organizácie
•    zvyšovanie pripravenosti na krízový manažment 
•    zrýchľovanie digitálnej transformácie 
•    zlepšovanie plánovania kapacít 
•    posilňovanie opatrení v oblasti kybernetickej bezpečnosti


Čo vlastne znamená MMOG/LE ?

  • z angličtiny Materials Management Operations Guideline / Logistics Evaluation čiže Guideline pre Manažment Materiálového toku / Hodnotenie Logistiky
  • vyvinutý v roku 2004 Automotive Industry Action Group (AIAG) a Odette International na základe dohodnutých obchodných procesov medzi OEM a ich dodávateľmi
  • Global MMOG/LE je teda sebahodnotenie úrovne plnenia požiadaviek vedené manažmentom dodávateľského reťazca, nie klasický audit
  • globálny nástroj, ktorý objasňuje jednotlivé časti dodávateľského reťazca a umožňuje organizácii dokončiť hodnotenie ich výkonnosti a schopností v porovnaní s osvedčenými „best practice“ postupmi v odvetví

 

Ktorí OEM´s požadujú od dodávateľov zavedenie MMOG/LE?

     Zoznam OEM, ktorí požadujú implementáciu MMOG/LE a vykonávania samohodnotenia sa každý rok rozširuje. Aktuálne ho požadujú viaceré automobilky napr. FORD, STELLANTIS, VOLVO, JAGUAR LANDROVER, GENERAL MOTORS, NISSAN, RENAULT, VAUXHALL, DACIA.

 

Súvislosť medzi Global MMOG/LE, IATF 16949 a CSR OEM

     IATF 16949 uvádza Global MMOG/LE v prílohe B, v časti „Production control“ / Riadenie výroby. OEM´s výrobcovia v rámci svojich CSR ku IATF napr. FORD, STELLANTIS definujú aj požiadavku na výkon sebahodnotení v zmysle MMOG/LE. 


Ako si vybrať správnu verziu hodnotenia MMOG/LE požiadaviek v organizácii ?

     Verzia hodnotenia BASIC (základná) bola vypracovaná so zameraním na malé podniky, ktoré sú Tier 2 -n dodávateľom pre OEM´s, pričom definuje 96 kritérií.

     Verzia hodnotenia FULL (úplná) je zameraná na Tier 1 dodávateľov voči OEM, obsahuje 176 kritérií.

 

Aké zmeny prináša aktuálna verzia MMOG/LE V6?
     V poslednej verzii MMOG/LE V6 došlo ku zníženiu počtu kritérií z pôvodných 187 na 176, napriek tomu že bolo zavedených 11 nových kritérií. Táto verzia je strategická keďže kladie dôraz na strategické plánovanie, proces výberu dodávateľov v rámci Supply Chain managementu, sociálne a environmentálne požiadavky súvisiace s E.S.G.. Vzhľadom ku kríze, ktorú automotive segment prekonal došlo aj ku zdôrazneniu potreby neustáleho rozvoja dodávateľov a odolnosť dodávateľského reťazca.
Viacej informácií ku požiadavkám MMOG/LE sa dozviete na našom odbornom verejnom kurze „Školenie ku výkladu požiadaviek MMOG/LE V6 príručky“ https://www.cems.sk/skolenie/534-skolenie-ku-vykladu-poziadaviek-mmog-le-v6-prirucky 

V prípade, že budete potrebovať vykonať interný self-assessment v zmysle MMOG/LE, budeme radi, ak sa na nás obrátite.

Váš team CeMS  
 

Odporúčané školenia:

Názov školenia Trvanie školenia Miesto konania Cena Najbližší termín
2 dni (8:00 - 14:00)
Online 359,00 €
430,80 € s DPH
16.05.2024 - 17.05.2024 + 1

Podobné články

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

KATEGÓRIA

Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla, je medzinárodný sviatok venovaný našej planéte. Je to deň, kedy si pripomíname krásu a krehkosť Zeme a našu zodpovednosť za jej ochranu.

Zobraziť viac
Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

KATEGÓRIA

Umelá inteligencia (AI) spôsobila revolúciu v mnohých odvetviach, ale jej rýchly rast priniesol aj obavy týkajúce sa etiky, súkromia a bezpečnosti. A práve na riešenie týchto výziev Medzinárodná organizácia pre normalizáciu a Medzinárodná elektrotechnická komisia navrhla normu ISO/IEC 42001.

Zobraziť viac

Newsletter