Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Čo je to OEE a prečo je dôležité?

S rastúcou konkurenciou na trhu musia výrobcovia zvyšovať produktivitu výroby kvalitných výrobkov. V dnešnej ekonomike sa od vás očakáva, že budete neustále zlepšovať návratnosť celkového kapitálu. Pretože je ťažké získať kapitál na výstavbu nových, efektívnejších závodov a nákup nových zariadení, často musíte splniť rastúce výrobné požiadavky so súčasným vybavením a zariadeniami, súčasne popri tom ešte znižovať náklady.

 

Čo je to OEE?

Jedným z najvýznamnejších ukazovateľov pre meranie produktivity výroby a využiteľnosti strojov a zariadení je OEE (Overall Equipment Effectiveness) - CEZ (Celková účinnosť zariadenia). OEE prvýkrát použil Seiichi Nakajima, zakladateľ totálnej produktívnej údržby (TPM), ktorý popísal spôsob, akým sledovať výkonnosť výroby.

OEE ponúka používateľom vynikajúci spôsob, ako sledovať efektívnosť a trendy výroby zariadení. Zavedením OEE získajú spoločnosti dôležité poznatky na zlepšenie výrobných procesov a minimalizáciu plytvania zdrojmi.

 

Výpočet OEE

OEE sleduje najbežnejšie a najdôležitejšie zdroje straty produktivity vo výrobnom procese a rozdeľuje ich do troch kategórií: Dostupnosť, Výkon a Kvalita.

Dostupnosť: meria straty produktivity pri zastaveniach, ako sú poruchy zariadenia, zmeny (nastavenia, úpravy) a čakania.

Výkon: meria straty v dôsledku pomalých výrobných cyklov (faktory, ktoré spôsobujú, že proces beží rýchlosťou nižšou ako je maximálna možná rýchlosť-ideálny čas cyklu).

Kvalita: meria straty z vyrobených dielov, ktoré nespĺňajú požiadavky na kvalitu.

 

Štruktúra časov výroby

 

Prečo je OEE dôležité?

Analýza výroby prostredníctvom celkovej účinnosti zariadenia má tri hlavné výhody:

  1. Zvýšenie výstupnej kapacity

OEE pomáha identifikovať úzke miesta, ktoré sa vyskytujú v procesoch. Kľúčom je zber a dôkladná analýza údajov v reálnom čase. Predpovedaním a odstraňovaním porúch zariadenia môžete zmierniť jeden z najväčších problémov vo výrobe - prestoje.

  1. Zníženie nákladov

Preventívna údržba založená na údajoch OEE má ďalšiu výhodu. Úspešnou prevenciou nákladných opráv a predĺžených prestojov môžete udržať pod kontrolou náklady súvisiace so zariadením.

  1. Zlepšenie produktivity a prevádzkového zisku.

Konečný cieľ optimalizácie OEE je jednoduchý. Vyrobiť viac tovaru za rovnaký čas. V kombinácii so zvýšenou kvalitou výroby budete nakoniec môcť obslúžiť viac zákazníkov, a to pomáha pri dosahovaní vyššieho cieľa – zvýšeného prevádzkového zisku.

 

Publikované referenčné hodnoty pre faktory OEE sú tiež vynikajúcimi indikátormi konkurencieschopnosti na trhu. Podľa výrobcu automobilov Toyota je už desaťročia považovaná za svetovú triedu tzv. World Class OEE hodnota 85%, pričom táto je dosiahnutá pri Dostupnosti=90%, Výkone=95% a Kvalite=99%.

Typická hodnota pre výrobcov 60% ukazuje, že existuje značný priestor na zlepšenie, zatiaľ čo 40% je považovaná za nízku, ale nie neobvyklú pre výrobcov, ktorí práve začínajú sledovať a zlepšovať výkon. Vo väčšine prípadov je možné nízku hodnotu ľahko zlepšiť pomocou ľahko uplatniteľných opatrení.

 

Pre lídrov vo výrobe, ktorí hľadajú skutočné zlepšenie výkonu, je sledovanie OEE v reálnom čase účinným nástrojom na identifikáciu príležitostí na dosiahnutie najlepších výsledkov.

Odporúčané školenia:

Názov školenia Trvanie školenia Miesto konania Cena Najbližší termín
1 deň (8:00 - 14:00)
Online 199,00 €
238,80 € s DPH
22.04.2024 + 2
2 dni (8:00 - 14:00)
Online 359,00 €
430,80 € s DPH
06.06.2024 - 07.06.2024 + 6