Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

KATEGÓRIA

Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla, je medzinárodný sviatok venovaný našej planéte. Je to deň, kedy si pripomíname krásu a krehkosť Zeme a našu zodpovednosť za jej ochranu.

História Dňa Zeme

Deň Zeme má svoje korene v roku 1970, kedy sa v Spojených štátoch uskutočnila séria environmentálnych demonštrácií. Tieto demonštrácie, ku ktorým sa pripojilo viac ako 20 miliónov ľudí, boli katalyzátorom hnutia za ochranu životného prostredia a viedli k založeniu Agentúry na ochranu životného prostredia USA (EPA). V roku 1990 sa Deň Zeme stal medzinárodnou udalosťou, ktorá sa slávi v 192 krajinách sveta.

Téma Dňa Zeme 2024

Téma Dňa Zeme 2024 je "Investujme do našej planéty". Táto téma zdôrazňuje potrebu investovať do udržateľných riešení, ktoré nám pomôžu chrániť životné prostredie a bojovať proti zmene klímy. Existuje mnoho spôsobov, ako sa môžete do tejto investície zapojiť, od podpory udržateľných podnikov až po dobrovoľníctvo vo vašej komunite.

Ako môžete osláviť Deň Zeme

Existuje mnoho spôsobov, ako osláviť Deň Zeme a prispieť tak k ochrane našej planéty. Aj malé činy môžu prispieť k významnej veci. Môžete napríklad:

  • Zasadiť strom. Stromy pomáhajú čistiť vzduch, poskytujú tieň a znižujú eróziu.
  • Vyčistiť park alebo svoje okolie. Odstráňte odpadky a pomôžte udržať naše prostredie čisté.
  • Ísť pešo, bicyklom alebo využiť verejnú dopravu. Znížte emisie uhlíka a pomôžte zlepšiť kvalitu ovzdušia.
  • Šetriť energiou. Vypnite svetlá, keď ich nepoužívate, a používajte energeticky úsporné spotrebiče.
  • Recyklovať a kompostovať. Znížte množstvo odpadu, ktorý posielate na skládky.
  • Nakupovať lokálne produkty. Podporujte lokálne farmy a podniky a znížte emisie uhlíka spojené s prepravou.
  • Vzdelávať seba a ostatných. Zvyšujte povedomie o environmentálnych problémoch a o tom, ako ich môžeme riešiť.

Každý z nás môže prispieť k ochrane našej planéty. Aj malé zmeny v našom každodennom živote môžu mať veľký vplyv. Spoločne môžeme vytvoriť udržateľnejšiu budúcnosť pre seba a pre budúce generácie. 

Podobné články

Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

KATEGÓRIA

V dnešnej digitálnej dobe je informačná bezpečnosť kriticky dôležitá pre každú organizáciu. Hrozby sa neustále vyvíjajú a útočníci hľadajú nové spôsoby, ako zneužiť zraniteľnosti. V tomto blogovom príspevku sa pozrieme na tri kľúčové oblasti informačnej bezpečnosti: Phishing, Active Directory a bezpečnosť vývoja aplikácií a softvéru.

Zobraziť viac
Agilné princípy a Scrum: Zrýchlenie dodávok a efektívne reakcie na zmeny

Agilné princípy a Scrum: Zrýchlenie dodávok a efektívne reakcie na zmeny

KATEGÓRIA

Zmeny v technológiách, zmeny na trhu...ako promptne reagovať? Najefektívnejšie riešenie je prijatie agilných princípov a framworku Scrum. Ak ste o nich ešte nepočuli, dozviete sa viac.

Zobraziť viac
ESG  - je najvyšší čas začať

ESG - je najvyšší čas začať

KATEGÓRIA

Správa o trvalej udržateľnosti, nefinančný audit, ESG ... počuli ste už o nich? Sú to témy, ktoré sa postupne stávajú súčasťou úvah a diskusií vo veľkých firmách, ale aj u ich menších partnerov a dodávateľov.

Zobraziť viac

Newsletter