Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Možnosti rekvalifikácie pre nezamestnaných - 2. časť: Často kladené otázky

KATEGÓRIA

 

Nedávno sme v prvej časti Možnosti rekvalifikácie pre nezamestnaných hovorili o tom, aké sú aktuálne možnosti na zvýšenie kvalifikácie prostredníctvom úradu práce (viac informácií TU). Na základe článku nás kontaktovalo veľa uchádzačov o zamestnanie s rôznymi otázkami, tie najčastejšie sme zhrnuli do tohto blogu.

 

1. Čo keď som sa u Vás prihlásil na kurz, ale mi ho nepreplatia? Musím sa ho zúčastniť?

O tom, či Vám kurz preplatia alebo nie budete informovaný pred začiatkom kurzu. Ak Vám ho nepreplatia, nemusíte sa ho zúčastniť. Takto to platí u nás, pokiaľ sa budete chcieť prihlásiť na kurz v inej vzdelávacej spoločnosti, radšej si to včas overte.


2.Musím si najskôr kurz zaplatiť sám? Úrad práce mi ho preplatí až potom?

Nie. Vôbec nie je potrebné aby ste disponovali sumou ceny kurzu. Na úrade práce si podáte žiadosť o rekvalifikáciu a počkáte na rozhodnutie o preplatení resp. nepreplatení kurzu. V podstate Vy, po absolvovaní vzdelávania, dohodou splnomocníte úrad práce aby za Vás zaplatil vzdelávacej spoločnosti.


3. Do začatia kurzu je dlhý čas. Čo ak sa mi práve teraz naskytne príležitosť zamestnať sa?

Ak už aj budete prihlásený na kurz a nájdete si prácu, jednoducho sa z neho odhlásite. Našim hlavným cieľom nie je aby ste boli nezamestnaný, ale aby ste sa uplatnili na trhu práce. To isté platí aj pri zdravotných problémoch. Takto to platí u nás, pokiaľ sa budete chcieť prihlásiť na kurz v inej vzdelávacej spoločnosti, radšej si to včas overte. 

 

4. Chcel by som sa prihlásiť na kurz, ale momentálne pracujem na dohodu / som na absolventskej praxi. Môžem sa kurzu zúčastniť?

Z našej strany to problém nie je. Bežne sme mávali takýchto účastníkov kurzu. Je to skôr otázka na Vás, či si dokážete nájsť čas a uvoľniť sa od Vašich povinností.

 

5. V minulosti som už absolvoval/momentálne navštevujem kurz cez ÚPSVaR. Môžem sa prihlásiť na ďalší?

Prihlásiť sa môžete. Úrad práce to v takýchto prípadoch posudzuje individuálne. Z našich skúseností môžeme povedať, že ak kurzy na seba nadväzujú, je vysoká pravdepodobnosť, že Vám to úrad práce schváli. Treba to vyskúšať. Určite Vám neschvália rovnaké vzdelávanie. 
 

Pokiaľ Vás napadajú ďalšie otázky, pokojne nás kontaktujte. Využite možnosť rekvalifikácie a vyberte si z ponuky našich 139 školení.

 

Vzhľadom na časté zmeny neberieme zodpovednosť za správnosť niektorých údajov. Spoločnosť CeMS, s.r.o. sa nevydáva za Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny ani tak nevystupuje a nekoná v jeho mene.

 

 

Podobné články

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac
ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

KATEGÓRIA

Umelá inteligencia (AI) spôsobila revolúciu v mnohých odvetviach, ale jej rýchly rast priniesol aj obavy týkajúce sa etiky, súkromia a bezpečnosti. A práve na riešenie týchto výziev Medzinárodná organizácia pre normalizáciu a Medzinárodná elektrotechnická komisia navrhla normu ISO/IEC 42001.

Zobraziť viac

Newsletter