Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Organizácie vykonávajúce správu budov majú svoju normu – ISO 41001

KATEGÓRIA

ISO 41001 Facility management - obrázok

 

V článku sa dočítate o čom je norma ISO 41001 Facility management – systém manažérstva, pre ktoré organizácie je vhodná, na čo slúži a aký je postup pre úspešné zavedenie normy. 

 

O čom je norma ISO 41001?

Norma ISO 41001 bola vydaná v novembri 2018, čím sa radí medzi novovzniknuté normy radu ISO. Definuje požiadavky na facility management spolu s návodom na použitie. Je zameraná na organizácie, ktoré vykonávajú správu budov tzv. facility management. 


Pre koho je norma ISO 41001 vhodná a načo slúži?

V prípade normy ISO 41001 sa jej požiadavky nevzťahujú konkrétne na žiadny sektor. Norma je určená pre všetky typy organizácií (verejný aj súkromný sektor). 

Norma pomôže organizáciám, ktoré vykonávajú nejaký prvok zo správy budov v rôznych smeroch zavedením spoločného prístupu a súborov procesov, na ktoré sa možno odvolávať. Spoločnosti vykonávajúce údržbu budov majú veľký vplyv na ochranu zdravia a bezpečnosť pracovníkov na pracovisku. Norma ISO 41001 organizácií pomôže znížiť dopad na životné prostredie ale aj výrazne ušetriť náklady spojené so správou zlepšením efektivity procesov. 

V prípade, že organizácie využívajú outsourcing správy budov môžu od svojich dodávateľov požadovať aby mali implementovanú normu ISO 41001. Dodávatelia správy budov, ktorí budú mať zavedenú normu ISO 41001 poskytnú dostatočné záruky pokiaľ ide o prístup a procesy podľa akých pracujú. 

 

Základné požiadavky, ktoré vyžaduje norma ISO 41001:

  • Organizácia musí preukázať účinné a efektívne poskytovanie správy budov
  • Organizácia má za ciel dôsledne plniť požiadavky zainteresovaných strán
  • Organizácia má vytvorené procesy, ktoré sú udržateľné v konkurencieschopnom prostredí

 

Prečo je norma ISO 41001 dôležitá pre organizácie vykonávajúce správu budov:

Správa budov sa stáva stále zložitejšou činnosťou každej organizácie. V prípade, ak má organizácia možnosť štandardizovať procesy na správu budov zlepšuje sa jej efektivita. Zavedením normy ISO 41001 pomôže zabezpečiť aj zhody s právnymi požiadavkami týkajúce sa udržateľnosti energie a emisií. 
Pomocou štandardov znížite mieru vzniku chýb zavinených ľudskou činnosťou a zlepšíte ochranu životov a zdravia pri práci svojim zamestnancom a návštevníkom budov. 

 

Zdroj:

iso.org

Podobné články

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac
ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

KATEGÓRIA

Umelá inteligencia (AI) spôsobila revolúciu v mnohých odvetviach, ale jej rýchly rast priniesol aj obavy týkajúce sa etiky, súkromia a bezpečnosti. A práve na riešenie týchto výziev Medzinárodná organizácia pre normalizáciu a Medzinárodná elektrotechnická komisia navrhla normu ISO/IEC 42001.

Zobraziť viac

Newsletter