Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Čo nám prinesie revízia ISO 14001:2015 v praxi?

KATEGÓRIA

Po zdĺhavom procese revízie normy ISO 14001 Vám konečne môžeme predstaviť jej novú verziu aj s kľúčovými vylepšeniami. Do finálnej verzie boli zakomponované aj zmeny, ktoré vyplynuli z výsledkov dotazníkového prieskumu. Ten komisia vykonala v 110 krajinách a získala viac ako 5000 odpovedí.

 

ISO 14001:2015 je jedinou normou v oblasti ochrany životného prostredia, ktorá spája všetky jej aspekty tak, aby organizácie pristupovali k ochrane na základe celostného princípu. Systém environmentálneho manažérstva slúži ako dobrovoľný nástroj k odstráneniu negatívnych vplyvov na životnom prostredí a na prevenciu potencionálnych negatívnych dopadov na životné prostredie. Účelom zavedenia systému environmentálneho manažérstva je zabezpečiť, aby ochrana životného prostredia bola v podmienkach organizácie realizovaná plánovanou a systematickou činnosťou.

 

Revízia normy ISO 14001:2015 priniesla viaceré zásadné zmeny, ktorých implementácia bude mať signifikantný dopad na fungovanie už zavedených systémov manažérstva ochrany životného prostredia. Ešte skôr ako sa pustíte do implementácie revidovanej normy, je potrebné oboznámiť sa s hlavnými zmenami, ktoré revidovaná norma ISO 14001:2015 so sebou prináša. Jednou z nich je aj 10 kapitolová štruktúra. Tá korešponduje s už revidovanou normou ISO 9001:2015. V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že zmyslom unifikovania štruktúry, termínov a definícií jednotlivých noriem je možnosť ich následnej integrácie do jedného integrovaného manažérskeho systému. V praxi to znamená, že ak sa rozhodnete, či už z ekonomických alebo iných podnikateľských dôvodov pre jeden integrovaný manažérsky systém, bude pre Vás jednoduchšie naplniť požiadavky vyplývajúce z jednotlivých noriem.

 

Obsahová štruktúra normy ISO 14001:2015 je koncipovaná tak, aby bolo možné docieliť zabezpečenie komplexnej ochrany životného prostredia so zreteľom na dosiahnutie rovnováhy medzi environmentálnym a sociálno-ekonomickým aspektom. K dosiahnutiu tohto cieľa bude slúžiť  hlavne myslenie založené na rizikách a príležitostiach, ktoré je jednou z nosných zmien revízie. Pri riadení s ohľadom na riziká sú preventívne opatrenia prijímané automaticky. Proaktívny prístup vychádzajúci z identifikácie a analýzy rizík bude mať pozitívy dopad na fungovanie systému environmentálneho manažérstva v praxi. Hoci sú riziká vo všeobecnosti chápané v negatívnom zmysle, v myslení založenom na rizikách sa pracuje aj s pozitívnym vplyvom rizík, kedy hovoríme o príležitostiach. V tomto kontexte je vždy možné identifikovať príležitosti pre zlepšenia.

 

Podstatný význam má aj zvýšenie zainteresovanosti vrcholového manažmentu, ktorý norma definuje ako vodcovstvo. Princípom uplatnenia požiadavky vodcovstva je prijatie zodpovednosti za efektívnosť EMS a zaistenie integrácie EMS do podnikateľských cieľov organizácie. Úlohou vrcholového vedenia je zaistiť súlad politiky a cieľov so strategickým zámerom a súvislosťami organizácie. Environmentálny manažment musí byť súčasťou strategického riadenia organizácie. Efektívnosť a funkčnosť systému závisí od prístupu ľudí v organizácii na všetkých úrovniach a funkciách, ale hlavne na vrcholovom manažmente.

 

Norma kladie vo zvýšenej miere dôraz aj na komunikáciu zainteresovaných strán a stanovenie rozsahu a aplikovateľnosti zavedenia EMS. Organizácia musí zohľadniť environmentálne podmienky, ktoré môžu organizáciu ovplyvniť alebo sú organizáciou ovplyvňované. Zároveň musí brať do úvahy aj potreby a očakávania zainteresovaných strán. Ďalšou zmenou je zohľadnenie životného cyklu produktov a služieb a environmentálnych aspektov s dôrazom na každý stupeň od vývoja po spotrebu.

 

Čo spraviť ako prvé?                                                                                                             

 

Ak už máte zavedený systém environmentálneho manažérstva podľa predchádzajúcej normy ISO 14001:2004, tak Vás v rámci 3 ročného prechodného obdobia čaká časovo náročná implementácia zmien.

Revidovaná norma ISO 14001:2015 je k dispozícii v slovenskom jazyku od 1. 4. 2016. Jednou z možností ako sa s ňou oboznámiť je aj absolvovanie školenia, resp. kurzu, ktorý Vám vieme ponúknuť či už samostatne, alebo ako súčasť školenia interných audítorov. V rámci odborného školenia sa oboznámite s novými požiadavkami a zásadnými zmenami, ktoré bude potrebné implementovať v rámci zavedeného systému environmentálneho manažérstva. Školením Vás povedú kvalifikovaní lektori, ktorí Vám pomôžu s kľúčovými otázkami a v prípade potreby budú nápomocní aj pri praktickej aplikácii nových požiadaviek vyplývajúcich z revízie normy ISO 14001:2015.

Podobné články

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

KATEGÓRIA

Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla, je medzinárodný sviatok venovaný našej planéte. Je to deň, kedy si pripomíname krásu a krehkosť Zeme a našu zodpovednosť za jej ochranu.

Zobraziť viac
Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac

Newsletter