Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Revízia normy ISO 19011:2018

KATEGÓRIA

 

ISO 19011:2011 Návod na auditovanie systému manažérstva

teraz

ISO 19011:2018 Smernica pre auditovanie systémov manažérstva

 

Organizácie sa čoraz viac obracajú na systémy manažérstva s cieľom dosiahnuť vyššiu efektivitu a šetriť čas a peniaze. Mnoho spoločností má niekoľko rôznych systémov manažérstva, z ktorých každý sa zameriava na rôzne oblasti, ako napríklad IT, informačnú bezpečnosť, manažment kvality a životného prostredia. 

Aby bolo možné čo najlepšie využívať systém manažérstva a zabezpečiť neustále zlepšovanie, musia sa uskutočňovať pravidelné audity. Nie je to ľahká úloha, ak má väčšina organizácií, niekoľko systémov manažérstva, ktoré však v nedávnom období prešli aktualizáciou napr. ISO 9001 a ISO 14001. Auditovanie týchto systémov musí zohľadňovať harmonizačný proces vydaných štandardov. 

Medzinárodná norma pre systémy manažérstva auditu ISO 19011 bola 3.7.2018 aktualizovaná a publikovaná Medzinárodnou organizáciou pre normalizáciu (ISO).  Je to už tretie vydanie, ktoré ruší a nahrádza druhé vydanie (ISO 19011: 2011), ktoré bolo technicky revidované.

ISO 19011 sa vzťahuje na všetky organizácie, ktoré potrebujú vykonávať interné alebo externé audity systémov manažérstva. Je určená pre širokú základňu potenciálnych používateľov, vrátane audítorov, organizácií, ktoré implementujú systémy manažérstva a organizácie, ktoré potrebujú vykonávať audity systémov manažérstva zo zmluvných alebo z  regulačných dôvodov. 

Uplatňovanie ISO 19011 na iné typy auditov ako systémov manažérstva je možné za predpokladu, že sa osobitná pozornosť venuje špecifickej potrebnej kvalifikácii.

 

Hlavné rozdiely v porovnaní s druhým vydaním sú nasledovné:

  • zosúladenie termínov a definícii s definíciami používanými v iných už revidovaných normách,
  • doplnenie prístupu založeného na riziku do princípov auditovania,
  • rozšírenie usmernení o riadení programu auditu vrátane rizika programu auditu,
  • rozšírenie usmernení o vykonávaní auditu, najmä v časti o plánovaní auditu,
  • rozšírenie všeobecných požiadaviek na kompetentnosť audítorov,
  • úprava terminológie s cieľom zohľadniť proces a nie objekt ("vec"),
  • odstránenie prílohy obsahujúcej požiadavky na odbornú spôsobilosť pre audit špecifických disciplín systému manažérstva (kvôli veľkému počtu individuálnych noriem systému manažérstva by nebolo praktické zahrnúť požiadavky na kvalifikáciu pre všetky disciplíny),
  • rozšírenie prílohy A s cieľom poskytnúť usmernenia týkajúce sa nových koncepcií, ako sú súvislosti organizácie, vodcovstvo a záväzok, virtuálne audity, zhoda a dodávateľský reťazec.

 

Zmyslom revízie noriem je aby boli i naďalej poskytované účinné pokyny na riešenie zmien na trhu, vyvíjajúcich sa technológií a mnohých nových noriem systému manažérstva, ktoré boli nedávno uverejnené alebo revidované. 
 

Podobné články

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

Deň Zeme: Oslava našej planéty a výzva na jej ochranu

KATEGÓRIA

Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla, je medzinárodný sviatok venovaný našej planéte. Je to deň, kedy si pripomíname krásu a krehkosť Zeme a našu zodpovednosť za jej ochranu.

Zobraziť viac
Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac

Newsletter