Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Systém manažérstva proti úplatkárstvu ISO 37001 – nová povinnosť pre všetky STK

KATEGÓRIA

 

Podplácanie je pomerne rozšírený jav. Vzbudzuje vážne sociálne, morálne, hospodárske a politické obavy, podkopáva dobrú správu vecí verejných, bráni rozvoju a narúša hospodársku súťaž. Zhoršuje spravodlivosť, degraduje ľudské práva a je prekážkou pri odstraňovaní chudoby. Zvyšuje aj náklady na podnikanie a zavádza neistotu v obchodných transakciách, čo môže viesť k zníženiu dôvery v inštitúcie a efektívneho fungovania trhov.

 

Účinnosťou zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa menia niektoré povinnosti držiteľa povolenia na zriadenie stanice technickej kontroly (ďalej STK). 

 

Držiteľ povolenia na zriadenie STK: 
musí v zmysle § 84 zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov spĺňať:

  • minimálne požiadavky na riadenie kvality 
  • mať na vykonávanie technických kontrol zavedený certifikovaný systém protikorupčného manažérstva.

Podrobnosti o minimálnych požiadavkách na riadenie kvality ustanoví vykonávací právny predpis.

 

§ 170 zákona č. 106/2018 Z. z.
(18) Oprávnené osoby technickej kontroly, oprávnené osoby emisnej kontroly a oprávnené osoby kontroly originality zriadené podľa doterajších predpisov sú povinné zaviesť certifikovaný systém protikorupčného manažérstva najneskôr do 20. mája 2021. 
Ak oprávnená osoba nezavedie certifikovaný systém protikorupčného manažérstva alebo túto skutočnosť neoznámi príslušnému schvaľovaciemu orgánu do 20. mája 2021, oprávnenie zaniká uplynutím tejto lehoty.

 

ISO 37001:2016

 

ISO 37001:2016 špecifikuje požiadavky a poskytuje usmernenie pre vytvorenie, implementáciu, udržiavanie, prehodnotenie a zlepšenie systému riadenia proti korupcii. Systém môže byť samostatný alebo môže byť integrovaný do celkového systému riadenia. 
Požiadavky normy ISO 37001:2016 sú všeobecné a sú určené na použitie vo všetkých organizáciách (alebo častiach organizácie) bez ohľadu na druh, veľkosť a povahu činnosti a či sú vo verejnom, súkromnom alebo neziskovom sektore. 

 

ISO 37001:2016 sa zaoberá nasledujúcimi činnosťami organizácie: 

  • Korupcia vo verejnom, súkromnom a neziskovom sektore; 
  • Korupcia organizáciou; 
    • úplatkárstvo zo strany personálu organizácie konajúceho v mene organizácie alebo v jeho prospech; 
    • úplatkárstvo zo strany obchodných partnerov organizácie konajúcich v mene organizácie alebo v jej  prospech; 
  • Korupcia organizácie; 
    • úplatkárstvo personálu organizácie vo vzťahu k činnosti organizácie; 
  • Korupcia obchodných partnerov organizácie vo vzťahu k činnosti organizácie; 
  • Priame a nepriame úplatkárstvo (napr. úplatok ponúkaný alebo prijatý prostredníctvom tretej strany alebo treťou stranou). 

 

ISO 37001:2016 sa vzťahuje len na úplatkárstvo. Stanovuje požiadavky a poskytuje usmernenie pre systém riadenia navrhnutý tak, aby pomohol organizácii predchádzať, odhaľovať a reagovať na podplácanie a dodržiavať zákony proti korupcii a dobrovoľné záväzky uplatniteľné na jej činnosť. 

 

ISO 37001:2016 sa špecificky nevzťahuje na podvody, kartely a iné protisúťažné / hospodárske trestné činy, pranie špinavých peňazí alebo iné činnosti súvisiace s korupčnými praktikami, hoci sa organizácia môže rozhodnúť rozšíriť rozsah systému riadenia tak, aby zahŕňal aj takéto činnosti. 

 

Správne riadená organizácia by mala mať politiku boja proti úplatkárstvu podporovanú vhodnými systémami riadenia, ktoré jej pomôžu vyhnúť sa alebo zmierňovať náklady, riziká a poškodenie účasti na podplácaní, podporovať dôveru v obchodné vzťahy a posilňovať jej povesť.

 

Povaha kultúry organizácie je rozhodujúca pre úspech alebo zlyhanie systému riadenia proti korupcii.

 

Spoločnosť CeMS spolu so svojimi partnermi Vás vie pripraviť na bezproblémovú certifikáciu systémov manažérstva proti úplatkárstvu. Taktiež Vám zabezpečí plnenie požiadaviek na riadenie kvality v organizácií. Pre bližšie informácie nás kontaktujte na cems@cems.sk alebo 0911 280 995. 

 

Zdroj:

ISO 37001:2016, 
www.zakonypreludi.sk

Odporúčané školenia:

Názov školenia Trvanie školenia Miesto konania Cena Najbližší termín
2 dni (08:00 - 14:00)
Online 199,00 €
238,80 € s DPH
23.05.2024, 31.05.2024 + 3
1 deň (8:00 - 14:00)
Online 159,00 €
190,80 € s DPH
23.05.2024 + 3
1 deň
Firemné školenie Na vyžiadanie
Podľa Vás

Odporúčané e-learningy:

Názov Školenie Cena
Legislatívny rámec boja proti korupcii 79,- €
94,80 € s DPH

Mohlo by Vás zaujímať:

Podobné články

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

Ako prebiehal úspešný projekt implementácie Lean

KATEGÓRIA

Chcete zlepšiť OEE? Vieme Vám pomôcť pomocou projektov implementácie Lean.

Zobraziť viac
Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa mení svoj názov na Zručnosti pre trh práce

KATEGÓRIA

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od 8. apríla 2024 spúšťa nový národný projekt Zručnosti pre trh práce, cez ktorý bude možné získať finančnú podporu na vzdelávanie alebo rekvalifikáciu.

Zobraziť viac
Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

Aké zmeny MMOG/LE prináša aktuálna verzia 6 pre dodávateľský reťazec v automotive?

KATEGÓRIA

Členovia AIAG a Odette spolu s etablovanými priemyselnými partnermi a zainteresovanými stranami sa rozhodli vydať novú verziu MMOG/LE, s cieľom podporiť nasledujúce ciele pre stabilnejší a predvídateľnejší dodávateľský reťazec.

Zobraziť viac
ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

ISO/IEC 42001:2023 - Riadenie systému umelej inteligencie

KATEGÓRIA

Umelá inteligencia (AI) spôsobila revolúciu v mnohých odvetviach, ale jej rýchly rast priniesol aj obavy týkajúce sa etiky, súkromia a bezpečnosti. A práve na riešenie týchto výziev Medzinárodná organizácia pre normalizáciu a Medzinárodná elektrotechnická komisia navrhla normu ISO/IEC 42001.

Zobraziť viac

Newsletter