Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
SK
CS
EN

Ako pripraviť netradičný teambuilding spojený s motiváciou zamestnancov

 

 

Teambuildingy sa za posledné roky stali súčasťou väčšiny fungujúcich firiem. Zorganizovať dobrý teambuilding nie je vôbec jednoduché. Čo môže byť zaujímavé pre jedného zamestnanca, nemusí zaujímať druhého. V rámci organizačnej štruktúry sa nachádzajú ľudia rôznych vekových skupín, majú rôzne záľuby. Ak sú Vaši kolegovia v pokročilejšom veku, rafting a iné adrenalínové dobrodružstvá nie sú pre nich za odmenu, ale skôr naopak. 

 

Bežne sa teambuildingy organizujú najmä za odmenu pre zamestnancov ako pochvala za dobre vykonanú prácu. Nie je to zlé, ale dá sa z nich vyťažiť oveľa viac. Teambuilding môže slúžiť ako výborný nástroj na utuženie tímovej práce a zvýšenie motivácie zamestnancov. Spája zamestnancov, motivuje ich vytváraniu pozitívneho pracovného prostredia a lepším výsledkom. Pomáha zlepšovať vnútornú komunikáciu, produktivitu, morálku na pracovisku a pomáha zamestnancom lepšie sa spoznávať.

 

Motivácia zamestnancov je zložitá téma. Nefinančné formy motivácie akou je aj teambuilding môžu výraze zlepšiť výkony a atmosféru v spoločnosti. Bez dostatočnej finančnej motivácie to budete mať ťažké. 

Treba si však uvedomiť, že neexistuje presný návod ako zorganizovať teambuiding, ktorý motivuje naozaj každého. Pozrime sa na pár tipov, ktoré je potrebné spĺňať pokiaľ chceme teambuilding používať ako motivačný nástroj:

 

Tak ako v pracovnom nasadení, aj pri teambuildingu sa odporúča tvoriť menšie tímy. Väčšie tímy narážajú na väčšie prekážky. Riaditeľ Amazonu Jeff Bezos to pekne vystihol vo svojej teórii: “two pizza rule” (v preklade niečo ako pravidlo 2 pízz). Hovorí o tom, že keď nedokážete nakŕmiť Váš pracovný tím, dvoma pizzami, Váš tím je príliš veľký na to aby bol produktívny. Platí to aj pri teambuildingu – čakať pol hodinu kým budete na rade v strieľaní zo vzduchovky nie je zábavné.

Na utuženie tímu a zvýšenie motivácie určite odporúčame stále viac populárne escape room a ďalšie aktivity spojené s hľadaním riešenia – rôzne hry inšpirované Pevnosťou Boyard. Výbornou možnosťou je aj športový deň alebo rodinný deň. Zaujímavou možnosťou teambuidlingu je možnosť spojenia so osobnostným rozvojom a motiváciou zamestnancov alebo aj predstavením nových výziev, zaujímavých projektov, motivačných súťaží a ďalšieho smerovania spoločnosti.   

 

Rady na záver 

Považujte teambuilding za plnohodnotný projekt ako ktorýkoľvek iný vo firme. Venujte dostatočný čas jeho príprave. Urobte si analýzu Vašich zamestnancov, nespoznávajte sa až na teambuildingu. Veľmi nešťastné riešenie je delegovať organizáciu na niekoho, kto o dianí vo firme nemá ani šajnu resp. vie o nej len veľmi málo. Takýto teambuilding nedopadne dobre. Ak teambuilding z časových alebo iných dôvodov zadáte externej spoločnosti dbajte na čo najpodrobnejší opis Vašej spoločnosti, vzťahov medzi pracovníkmi a cieľov, ktoré chcete teambuildingom dosiahnuť.

V súčasnosti existuje množstvo spoločností, zaoberajúcich sa organizovaním teambuildingov. Neradi by sme všetkých hádzali do jedného vreca. Iste sa medzi nimi nájdu aj skutoční profesionáli, ale kto pozná pomery vo Vašej firme lepšie ako Vy čo ste jej súčasťou?

 

Viac informácií o príprave teambuildingov sa dozviete na našich kurzoch:

PERSONALISTIKA II- Zlepšovanie procesov v HR, oceňovanie zamestnancov, teambuildingy